【無病呻吟分享】據為己有的經歷

最近剛完結的奧運會常聽到有人分享他對運動員付出的欣賞之情,那些分享者在冷氣房間看着運動員比賽,不用付出任何汗水,的確輕鬆愉快得多。這類的「分享」好像信徒見證另一個人為神犧牲的事蹟一樣。我們很多時只是欣賞和感動別人的付出,而得到的美滿結果,信仰的要求對自己卻好像沒有任何關係似的(利申:我也有在電視機前拍手歡呼,替運動員高興,但不會把得獎者的榮耀當作甚麼的驕傲)。我覺得個人親自的經歷,總比感覺別人的經歷更為實在,因為別人的經歷從來都不會屬於自己,人家的見證只是神在那人的作為,並不等於自己的。

訂閱即可取得存取權限

立即訂閱,即可閱讀更多內容。

13 comments

  1. 你個london巴士我都有砌,早排也砌咗個三角琴,嚟緊應該會挑戰打字機……🤣🤣
    P.S.點解你淨係買咗Darth Vader但冇買R2D2嘅?

    1. 咦,原來是志同道合!
      我都曾考慮過打字機,但花嘅時間太多。我都唔係星球大戰嘅粉絲!那個R2D2太大太阻碇。🤣🤣🤣若有地方我就會砌舊版的big ben喇!
      因此,我極羨慕你可以有咁多空間地方擺放囉😂😂

      1. 我冇講過我有空間擺放呀。砌完,成個放番入盒😂😂
        big ben我糾結咗好耐、好耐、好耐,終於都係冇買到,因為當時經已買咗harry potter嗰個castle,已經俾人問:乜咁大舊嘅……?🤣🤣
        再再較早我買咗佢個architecture系列,細細個有big ben, tower bridge, london eye, national gallery,一次過滿足晒幾個願望🤣🤣,砌出來都幾"骨子"㗎~

        1. 吓?砌完拆番放在盒裏?😅😅
          你有錢現在仍可以買到big ben的,當然價錢就唔係之前個價喇。
          我砌完就俾人問咗幾次:「放係邊?」於是我今天就拿拿淋帶回學院。🤣🤣所以無法買大件嘅嘢喇!

          1. 冇拆番,成個成品放入盒,有啲係放得番入去㗎🤣🤣
            「放响邊?」呢條問題,我都成日俾人問㗎,哈哈~~🤣🤣🤣

  2. 我是Harry Potter迷,我買的LEGO從來都無機會砌埋個頂,因為個櫃唔夠高😢。
    油麻地的現時點,是買玩具的好地方,LEGO價錢對比出面都會平一截;天相下次出開去、或想買玩具可以去睇睇。
    「擺得到先好買」😄

    1. 唔夠高咪先買個櫃嘛!🤣
      應該唔會去喇,我驚撞到熟人,俾人笑超齡😂😂,加上平一截我有點擔心像深水埗的翻版嘢,老人家唔識分辨。🤪🤪
      暫時應該唔會買,因為我已放滿了辦公室的枱面了。加上無假期,又冇錢喇!我要買新iphone,🤣🤣🤣仲要兩部添!😭😭😭

      Liked by 1 person

      1. 原來有更高的期待在前頭,兩部IPHONE又要食幾耐面包呢🤣🤣?
        註:現時點無老翻買,放心。小鯨都怕怕的。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.